Kanały Atolvent w połączeniu z chłodnicami powietrza są powszechnym rozwiązaniem w zakładach produkcji żywności. Doskonale nadają się do rozprowadzania chłodu, przyczyniając się do utrzymania odpowiedniej temperatury w hali produkcji żywności.
Kanały tekstylne mogą być wielokrotnie prane, dzięki czemu pozostają higieniczne. Utrzymanie czystości jest znacznie tańsze i szybsze niż w przypadku kanałów stalowych. Długie godziny przestojów w produkcji nie są już konieczne.
Kanały przepuszczające Atolvent znalazły zastosowanie:
-
zakładach produkujących żywność,
-
przemysł mleczarski,
-
przemysł mięsny, w tym zakłady rozbioru mięsa, chłodnie, linie pakujące
-
przetwórstwo rybne
-
warzywa i inne produkty wymagające niskich temperatur.
Skropliny pojawiające się na suficie i w instalacjach są częstym problemem w zakładach produkcji żywności. W tych miejscach wymagana jest niska temperatura. Skropliny powstają na skutek kondensacji wody, podczas kontaktu zimnego powietrza wdmuchiwanego do pomieszczenia z cieplejszym, zazwyczaj bardzo wilgotnym powietrzem.
Kanały tekstylne, dzięki odpowiedniej perforacji, znacznie zmniejszają ilość pojawiającej się skroplin. Odpowiednia przepuszczalność materiału zapewnia, że powierzchnia tych kanałów pozostaje sucha.